Tietoa meistä

Matka Thaimaalaisesta pitopalvelusta ravintola Tom Yam Thai Foodiksi

Vuonna 2014 perustettu Thaimaalainen pitopalvelu Sam Phi Nong (käännös: kolmen siskon pitopalvelu), perustettiin aikoinaan kolmen suomalais-thaimaalaisen pariskunnan voimin. Sittemmin kaksi muuta pariskuntaa ovat jääneet toiminnasta sivuun ja jäimme pyörittämään toimintaa kaksistaan. Thaimaalainen pitopalvelu toimi omakotitalostamme käsin ja myöhemmin catering- ja pitopalvelun rinnalle otettiin take-away lounastarjoilu kotiinkuljetuksineen.

Kun kysyntä lisääntyi - ruokaa alkoi mennä niin paljon, että sitä ei pystynyt enää kotikeittiössä tekemään, aloimme etsimään paikkaa ravintolalle. Keväällä 2020 viimeinen kimmoke ravintolan avaamiseen tuli suuresta noutoruoka-annosten kysynnästä korona-aikana.

Joulun 2020 alla paikaksi valikoitui entinen grillikioski Lauritsalan Hallituskadulla, jossa oli jo valmiiksi keittiökalustoa valmiina, eikä paikka vaatinut suuria investointeja.

Hallituskatu 24 sijaitsee Lauritsalan keskustassa ja ravintolassa on 18 asiakaspaikkaa sisällä sekä 24 terassilla. Terassille  paistaa aurinko koko päivän. 11.6.2022 lähtien meillä on myös anniskeluoikeudet. 

Ravintolan nimi tulee maukkaasta ja perinteisestä tom yam -ruoasta, joka syödään keittona tai riisin kanssa. Tom Yam on yksi Thaimaan kansallisruoista, se on aromikkain ja Thaimaan makuja täynnä oleva ruoka.

Tervetuloa nauttimaan autenttista thairuokaa!

Sudarat Kettunen

Thaimaalainen ruokakulttuuri

Thaimaalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen ja hienostuneen yksinkertainen selvästi muista Aasian keittiöistä poikkeava. Tämä johtuu osittain siitä että useista Kaukoidän maista poiketen Thaimaa ei ole koskaan ollut muiden maiden alaisena. Thaimaan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Intian ja Kiinan ruokakulttuureista. Tasapainoisuus ja harmonia ovat tulisuudesta huolimatta thaimaalaisen ruuan pääehdot.
 

Thaimaalainen ruoka on terveellistä koska se yleensä sisältää vain vähän rasvaa ja paljon vihanneksia sekä hedelmiä. Thaimaalaiselle ruualle tyypillistä on perusmakujen harmonia ja niiden yhdistelemisen sinfonia - suolainen, makea, hapan, karvas, tulinen sekä umami (maukas).

Thaimaalaisessa ruoanlaitossa käytetään paljon tuoreita vihanneksia, yrttejä, riisiä, nuudeleita, kanaa, kalaa, lihaa, tofua ja mereneläviä. Näiden lisäksi käytetään yleensä chiliä, inkivääriä, galangaa, korianteria, sitruunaruohoa, kaffirlimen lehtiä, valkosipulia sekä erilaisia currytahnoja. Thaimaalaisia ruokia maustetaan usein lisäksi soijakastikkeella, kalakastikkeella, osterikastikkeella ja makealla chilikastikkeella.


Vaikka thairuoka on tunnettu tulisuudestaan, eivät kaikki ruuat suinkaan polta suuta. Useiden niiden ei missään nimessä kuulukaan olla tulisia. Kaikki tulisemmatkin ruuat voidaan vaihtoehtoisesti valmistaa myös miedosti maustettuina.

Thaimaalainen pitopalvelu Sam Phi Nong Oy

Postiosoite: Leppäkatu 5, 53300 Lappeenranta

Y-tunnus: 2627655-8